Efecte combinate

EFECTE COMBINATE – ASPERGILLUS ȘI COVID-19

Boala Coronavirus 2019 (COVID ‐ 19), cauzată de noul coronavirus SARS-CoV-2, a apărut în Wuhan, China, în decembrie 2019 și s-a răspândit rapid în întreaga lume. Studiille internaționale arată că bolnavii infectați cu COVID-19 prezintă, printre complicații, infecția cu fungi din specia Aspergillus.

Aspergillus fumigatus face parte din clasa ascomicetelor și se transmite prin spori rezistenţi la căldură, deshidratare, radiaţii sau unele substanțe chimice, persistând în mediu câteva luni. Aspergiloza este termenul folosit pentru infecţia produsă de Aspergillus

De obicei, infecţiile cu Aspergillus se produc pe cale aeriană în ţesuturile deja afectate și pot genera o infecţie cronică a sinusurilor paranazale, a ochilor sau a plămânilor. Persoanele cu un sistem imunitar sănătos reușesc să izoleze și să distrugă sporii înainte ca aceștia să se extindă la nivel pulmonar.

Problema intervine la persoanele care au sistemul imunitar slabit sau dacă plămânii sunt deja afectați de o altă boală; în acest caz, infecția va persista și se va dezvolta. Activarea imunității antivirale poate contribui, paradoxal, la un mediu inflamator care favorizează infecțiile secundare. Tocmai acesta este motivul care îi îngrjorează pe medici și s-au desfășurat studii pentru a face o conexiune între COVID-19 și Aspergillus.

Observarea aspergilozei în cazurile de pneumonie severă COVID-19 a fost evidențiată în rapoarte și în studiile de caz desfășurate în China și Europa. Aspergiloza pulmonară asociată COVID-19 a fost raportată recent în țările europene. De la începutul pandemiei până în prezent s-a constatat ca un număr ingrijorător de mare de pacienți au dezvoltat o infecție secundara la plămâni.

Cercetătorii din Marea Britanie și SUA au descoperit că o nouă tulpină a ciupercii Aspergillus a apărut la un număr mare de pacienți infectați cu COVID-19 și faptul că a fost prezentă într-un mediu precum cel din spitale este cu atât mai ingrijorător cu cât înainte putea fi găsită doar pe sol sau plante. Prof. Dr Antonis Rokas de la Univ. Vanderbilt SUA susține că faptul că trebuie izolat acest hibrid pentru a putea aplica un tratament corect și a evita complicațiile.

Efectele pot fi minimalizate prin prevenție și se recomandă testarea prezenței Aspergillus la pacienții cu COVID-19 în unitatea de terapie intensive. Acest lucru ar trebui în considerare pentru a permite un tratament în timp util.